Wat te doen


ROVA geeft uitleg

ROVA Redactie
Geplaatst op: 27-11-2014 in Verpakkingen  

Drinkpakjes/Zuivelpakken
"Tot 1 januari 2015 behoren deze tot het restafval. Daarna mogen de pakken aangeboden worden bij het plastic. Dit levert dus geen problemen op voor de proef."

ROVA Redactie
Geplaatst op: 27-11-2014 in Incontinentieafval  

Luiers
"In sommige gemeenten werden in het verleden aparte luier-inzamelacties gehouden, maar het daarvoor verantwoordelijke bedrijf is helaas failliet. Op dit moment is het alleen mogelijk om het luier- en incontinentiemateriaal in Nederland met het gft-afval te laten meevergisten bij Orgaworld in Lelystad. Van onze twintig gemeenten is dat alleen mogelijk in Urk, de rest gooit de luiers bij het restafval. De luier bevat nu slechts 15 procent vergistbaar materiaal. Dit zal niet meer worden, omdat luiers steeds meer bestaan uit superabsorberende polymeren. Dat materiaal is niet vergistbaar. In tegenstelling tot vroeger, behoort de luier dus in het overgrote deel van onze gemeentes tot het restafval."

ROVA Redactie
Geplaatst op: 27-11-2014 in Verpakkingen  

Chipszakken
"Dit behoort nog steeds tot het restafval, door het laagje aluminium dat aan de binnenkant zit. Hetzelfde geldt voor de zakken pastasaus van Bertoli. Een alternatief hiervoor zijn andere merken, die geen aluminium binnenkant hebben. De consument maakt hierin het belangrijke verschil door keuzes in de supermarkt."

ROVA Redactie
Geplaatst op: 26-11-2014 in Klein Chemisch Afval  

Sigaretten
"Uitgetrapte peuken zijn helaas niet meer te recycelen. 100 dagen is voor de rokers onder ons dus ook een mooie uitdaging om te stoppen met roken."

ROVA Redactie
Geplaatst op: 25-11-2014 in Verpakkingen  

Blik
"Blik is te recyclen, maar wordt nu nog in de bak van het restafval verzameld. Een grote magneet trekt het blik ertussenuit en vervolgens wordt het gebruikt in nieuwe metaalproducten. Vanaf 1 januari zamelen we blik samen met kunststof in, dus de familie Koster hoeft zich geen zorgen te maken over haar knakworstjes!"